زنان جایگاهی متفاوت میان اهالی قلم

ساخت وبلاگ

از دیرباز تا کنون نویسندگان بسیاری بوده‌اند که با سبک و تکنیک مدرن نوشتند اما آن‌ها نیز برای شخصیت زن داستان خود، اغلب از شخصیت هایی که یا بسیار ستم دیده و مظلوم است و یا چهره ای از زنان روسپی را به عنوان شخصیت اصلی معرفی کرده اند و داستان را حول همین محور های پرتکرار به تحریر آورده اند .در رمانهایی که نویسندگانشان زنان هستند ، به نوعی شاهد آن هستیم که زن سعی میکند در میان تمام مشکلاتی که چون سنگهای عظیم راهش را میبندد ، موانع را در هم بشکند و قهرمان زندگی خود باشد .

در طول یک دهه گذشته فهرست داستان های پرفروش ایرانی در سیطره نویسندگان زن بوده است.

بنا به گفته حسن میرعابدینی کارشناس ادبیات ایران که یافته های او اخیراً در مجله زنان منتشر شده است، تعداد زنانی که رمان منتشر کرده اند به ۳۷۰ رسیده است.کتاب های زنان در ایران تا کنون بیش از کتاب های مردان فروش کرده است و این نشان دهنده پیشترفت قابل توجه توچه زنان در عرصه نویسندگی میباشد .

در حالی که رمان های ایرانی به طور متوسط در تیراژ ۵۰۰۰ نسخه چاپ می شوند بعضی از کتاب های زنان به بیش از ۱۰۰ هزار نسخه نیز رسیده است.مجید اسلامی منتقد و سردبیر مجله ادبی و هنری «هفت» درمصاحبه ای گفت: “نویسندگان زن نه تنها پیشتاز ادبیات فارسی شده اند بلکه دیدگاه جامعه در مورد زنان نویسنده را تغییر داده اند

زمانی دراز بود که زنان نویسنده با جامعه مشکل داشتند ولی امروز نویسنده بودن زنان دارای ارزش و منزلت اجتماعی است.

آنها برای خوانندگانشان ستاره به حساب می آیند.” از سال های ۱۹۳۰ تا ۱۹۶۰ فقط چند نفر نویسنده زن درایران وجود داشت و بسیاری از آنها از اسامی مستعار استفاده می کرد

انرژی زنان ادیب در آن زمان بیشتر صرف احقاق حقوق اساسی مثل حق رأی می شد.

سیمین دانشور نویسنده و مترجم ایرانی،  نخستین زن ایرانی بود که به صورتی حرفه‌ای در زبان فارسی داستان نوشت همچنین در دوره‌ای داستان‌نویسی را آغاز می‌کند که حضور زن به عنوان نویسنده در جامعه خرق عادت بود .

سیمین دانشور اولین زنی است که در رمان پر مخاطب سووشون، دید تکراری به زنان را نادیده گرفته و موجب پیشترفت قابل ملاحظه ای شده است .شخصیت اصلی رمان، زنی است که در ابتدا به ظاهر تنهایی ها و ترس های زنانه او را دچار یأس کرده است . اما در پایان به زنی شجاع تبدیل میشود و چهره واقعی زن را نشان میدهد . این رمان به ۱۷ زبان ترجمه شده است و از جمله پرفروش‌ترین آثار ادبیات داستانی در ایران به شمار می‌رود. رمان های اولیه ، دنیای زنانی را به تصویر میکشند که محبوس هستند . دنیایی که انگیزه اصلی دختران برای ادامه حیات به ازدواج ختم میشد. در این قبیل رمانها ، با تصویری از زنان به عنوان قربانی در جامعه روبرو هستیم. این نگاه کم کم و به مدد قلم توانای  زنان ایرانی کمرنگ شد و جای خود را به شکوه هر چه بیشتر زنان در رمان و تمام عرصه های هنر داد و امروز شاهد زیبا ترین آثاری هستیم که به قلم زنان نوشته میشود . نویسندگان زن معاصر به ویژه نسل های جدیدتر آنها، با دانش و بینش وسیع خود توانسته اند به دفاع آگاهانه ازحقوق زنان پرداخته و مختصات آرمان شهر خود را در مقابل دیدگان مخاطبان به نمایش بگذارند؛ آرمان شهری که در آن زن نقشی برابر با مرد را در جامعه ایفا می کند و از حقوقی برابر برخوردار است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا زنان در سال ۹۳ ، نزدیک به سه هزار اثر ادبی خلق کرده اند. صاحبان نظر بر این باورند زنان ، با وجود موانع بسیار در حوزه نویسندگی موفق به کسب جایگاه ویژه میان نویسندگان ایران شده اند . زنان نویسنده و شاعر بعد از گذشتن از سختی های بسیار در نهایت توانستند با قلم خود ، حقیقت وجودی زن را پیش چشمان مخاطب ترسیم کنند .

سخن آخر :

از آنجا که رمان ایرانی همانند بسیاری از پدیده های دیگر راه پر فراز و نشیبی را طی کرده و راه بسیاری در پیش دارد ، نویسندگان در تلاش هستند این گوهر زیبا را که در بسط اندیشه های ناب ظهور میکند ، با توانایی هر چه بیشتر حفظ کنند . در این میان تلاش زنان به ویژه در عرصه ادبیات معاصر تا حدی بوده که به گفته کارشناسان به تثبیت جایگاه آنان منجر شده است . نویسندگان زن معاصر به ویژه نسل های جدیدتر آنها، با دانش و بینش وسیع خود توانسته اند به دفاع آگاهانه ازحقوق زنان پرداخته و مختصات آرمان شهر خود را در مقابل دیدگان مخاطبان به نمایش بگذارند؛ آرمان شهری که در آن زن نقشی برابر با مرد را در جامعه ایفا می کند و از حقوقی برابر برخوردار است. از موارد بسیار مهم برای پیشترفت آثار نویسندگان ، میتوان به ارتباط داشتن آنها با همکارانشان در سراسر دنیا اشاره کرد. این ارتباط به اندازه مهم است که باعث خلق آثار بین المللی خواهد شد و نویسنده را با ایده های ناب و خلاقانه آشنا میکند و فضای مناسب برای مطرح شدن نویسندگان ایرانی در سراسر دنیا را فراهم می آورد .

تهیه کننده : شاداب خداجو

 

اشعار نویسنده وبلاگ...
ما را در سایت اشعار نویسنده وبلاگ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : shadabkhodajoo بازدید : 154 تاريخ : يکشنبه 1 دی 1398 ساعت: 10:19